torsdag 13. mai 2010

Jungelmann

Naa er eg i Costa Rica, og har nettopp komt meg ut fra jungelen! Costa Rica er et mye dyrere land enn resten av Mellomamerika, og derfor er det enkelte som skipper heile landet (som eg hadde tenkt paa), men dette landet har saa mye meir aa tilby enn dyre sengeplasser og alt for dyr mat.

Eg har naa vore i Turtugeo nasjonalpark i 3 dager, og for et eventyr! Denne delen av Costa Rica blir kalla mini Amazonas, og eg kan se koffor. Paa veien inn hadde me ein fantastisk elvebaattur i smale kanaler paa ein oversvomt elv. Vi er naa i begynnelsen av regnsesongen, og det merkes. Ponchoen eg kjopte ein stund tilbake er i bruk, og litt meir tid blir brukt innendors. Men ut maatte me i tortuego, og det er eg glad for.

Den eine heile dagen me hadde i parken var me fantastisk heldig med. Det regna lite, og det var perfekt for ein lang kanotur. Kanoen blei leigd, og vi satte kurs dypt inn i jungelen. Vi kom dypere og dypere, elven blei smalere og smalere og strommen blei striere og striere. Vi padle omtrent 2 timer inn i jungelen for strommen beli saa stri at vi maatte snu, og vi rafta faktisk nedover. Trengte bare aa styre baaten. Og vi fekk se masse. Masse masse apekatter som hyler og skriker og klatrer i trerne, mange fugler og vi fekk sett ein manatee (sjoku?).

Men storst av alt var oyeblikket vi nesten blei spist av ein krokodille! Vi var naer kanten av elven i et vidt parti, og idet vi hadde tatt inn aarene og satt aa prata litt, hoppa heile kanoen opp av elven med et stort dunk. Vi var stillestaaaende, saa det var ingenting vi traff, det var heller naake som traff oss. KROKODILLE!! Var det forste vi tenkte paa, og vi satt faktisk og skalv av redsel det forste minuttet idet vi provde aa lokalise beistet. Vi saag ingenting, og skjelvende kom vi oss avgaarde. Naa var vi skikkelig paranoide for krokodiller, og "saag de overalt". Men ingen faktisk krokodille blei sett, saa eg har konkludert med at det var ein manatee som dunka opp i oss paa vei mot overflaten. Vi er fremdeles i live.

Seinere paa kvelden hadde vi og ein tur inn i jungelen til fots. Man horrer mye, men man ser aldri naake. Ganske stilig aa vere inni tett jungel, og det var ein fin opplevelse.

Men som navnet tilseier (Tortugeo), er dette stedet mest kjent for skilpadder. 4 arter av totalt 6 arter av havskilpadder legger egg paa denne stranden. Og kl 10 paa kvelden kom vi oss avgaarde med ein guide for aa se etter skilpadder. Etter ein liten marsj fant vi ein svaer Leatherback skilpadde som gjorde seg klar for aa legge egg! Den var ca 160 cm lang og veigde over 200 kg. Dette beistet hadde altsaa dratt seg langt opp paa stranden og var naa i full gang med aa grave hullet for eggene med bakfottene. Vi kunne ikkje bruke lys under denne prosessen (man maa ha spesial rodt lys uansett), men etter ein stund var skilpadden klar for aa legge egg, og vi fekk sett dette mirakelet up close med lys. 100! egg paa storrelse med golfballer blei pressa ut for ho forsiktig begynte aa fylle opp hullet med sand. Etter ho var fornoyd med bolet sitt begynte ho aa lage falske egghuler slik at de evt fiendene blir forvirra. Etter dette var gjort slepte ho seg tilbake til havet, og avgaarde bar det. Veldig spesiellt aa vere vitne til.

5 kommentarer:

  1. Saa fantastisk da hoyres ut!! eg og vil!!! hehe =) Ka tid kjeme du heim igjen??

    SvarSlett
  2. Flott med litt dyreliv òg, ja :D. Men skal ikkje ha noko av at du blir krokodillemat. Kanopadling på elvar med krokodiller er jo generelt ein dårleg ide... Betre å halde seg med skilpaddene :).

    SvarSlett
  3. Du er søren meg heldig som opplever verden. Nyt det!

    SvarSlett
  4. I am so-o-o jealous at you right now!!

    SvarSlett